St. Lucia y Punta del Este
Door: Tabe en Sabrina
Blijf op de hoogte en volg Tabe en Sabrina
08 December 2009 | Uruguay, Montevideo
Hier weer een verhaaltje uit het inmiddels warme en zonnige Montevideo.
Sabrina heeft ondertussen aardig wat bezoekjes gebracht aan verschillende cooperaties. Het eerste bezoek was aan Coleme in Melo. Om 6 uur ’s ochtends werd ik opgehaald bij huis om vervolgens 5 uur lang met een geoloog die ik nog niet kende en die alleen spaans kon, maar die toevallig dezelfde kant op moest, op weg te gaan (alles wordt hier zo makkelijk voor me geregeld!) In Melo werden we al opgewacht door Elena, een agronomo die voor de cooperatie werkt. Zij zou met ons meegaan naar de colonia. De colonia was een groep van 6 boeren die allemaal een stuk land van de overheid huurden en daar hun melkvee lieten grazen. Ik had daar onder andere een interview met een boer, dat halverwege werd onderbroken omdat hij de auto van Elena, die even bij het vee was gaan kijken, uit de blubber moest trekken met zijn tractor. Later op de dag wilde Elena me naar het hotel brengen, maar dit bleek overboekt te zijn, en ik had niet gereserveerd. Er was verder ook geen ander hotel, zo klein was het plaatsje, en dus mocht ik bij Elena logeren. De kinderen moesten maar een nachtje bij elkaar op de kamer, en ook meteen werd ik ook uitgenodigd om mee te gaan naar een verjaardagsfeestje die avond. De volgende dag was er tijd voor meer interviews en ook had Elena een rondleiding door de cooperatie in petto, dit was erg leuk want er was ook een kaasmakerij bij.
Zo waren eigenlijk al mijn bezoeken aan coöperaties, dus ik zal ze niet allemaal gaan beschrijven :). Overal werd ik gastvrij ontvangen en uitgenodigd om de boerderij te bekijken en met de mensen mee te eten. Af en toe vergat ik wel dat ik eigenlijk “aan het werk” was, het was allemaal zo relaxt en iedereen nam overal ruim de tijd voor. Ik heb een heleboel informatie kunnen verzamelen, al gingen de gesprekken uiteraard niet altijd alleen maar over het onderzoek! Superleuk om zo de Uruguayaanse cultuur nog meer te leren kennen!
Afgelopen week was mijn begeleider uit Nederland er. Een week lang is er hard en effectief gewerkt. De eerste dag was dit op een terrasje in het toeristische kustplaatsje Colonia, de tweede dag was het een bezoek aan een cooperatie met een uitgebreide lunch erbij, de derde dag was dan voor de afwisseling wel op kantoor en de vijfde dag was er weer een lunchbespreking in een restaurant in Montevideo. De vierde dag was het hoogtepunt van de week. Toen was er een workshop over het algemene project waar ik aan meewerk. Er waren verschillende presentaties, en jawel, ook ik mocht mijn best doen in het spaans mijn onderzoek te presenteren. Om niet al te veel op te scheppen (S13); het ging echt supergoed, ik kreeg nog complimentjes over mijn spaans en ik had mijn onderzoek mooi in de context van het grotere onderzoek geplaatst (ben dus stiekem wel een beetje trots hier)!
Nu nog 2 weekjes werken (en dan vakantie!), waarin ik me vooral bezighoud met het opzetten van de grote survey in januari. Het is nu geregeld dat een bedrijf de interviews voor me gaat doen, ik lever mijn vragenlijst in, en krijg de database terug. Maar logistiek is er nog van alles te regelen, en dus ben ik nog wel even druk…
2 weken terug had de organisatie waar Tabe voor werkt een drum weekend georganiseerd. Verschillende organisaties kwamen 2 dagen samen om de kinderen te laten drummen en om zelf ideeën uit te wisselen. Hier deden ook de kinderen van Tabe’s school aan mee dus zijn we daar wezen kijken. Sommige organisaties hebben echte drums, terwijl andere het moeten stellen met lege jerrycans en olie vaten. Het is leuk om te zien dat de kinderen met weinig geld en middelen toch een beste drum voorstelling kunnen geven.
Vorig weekend zijn we weer met Lourdes, de begeleidster van Sabrina, mee geweest naar St. Lucia. Ook dit weekend moest er weer worden gestemd dus ook nu weer reden voor een dikke asado (bbq). Ditmaal zijn we op zaterdag die kant op gegaan waar we direct bij aankomst al een asado hadden bij de ouders van Lourdes. Na veel lekker mals vlees, drank en ijs zijn we bij Lourdes op de bank gecrasht voor een siësta, waarbij Lourdes tot 9 uur bleef pitten haha. Daarna was er natuurlijk nog weer een asado met wat vrienden en familie uit het dorp. Ook hier weer dik veel vlees en drank, waardoor we na verloop van tijd geen woord spaans meer konden spreken of verstaan. Dit leidde natuurlijk tot veel hilariteit van de anderen haha. Zondag waren we pas vroeg in de ochtend terug dus hebben we de dag zelf niet veel meer gedaan behalve een film kijken vanuit bed en rustig terug kachelen naar Montevideo. Oh ja, we hadden nog ñoquis gegeten, want dat hoort hier op de 29e van elke maand, dan eet heel Uruguay ñoquis!
Het afgelopen weekend zijn we naar Punta del Este geweest. Dit is de kustplaats van Uruguay waar de meer welvarende Uruguayanen, Argentijnen en Brazilianen neerstrijken om van de zomer te genieten. We hadden een hostel in het centrum van de stad en konden lopend alle strandjes en bezienswaardigheden af. Tijdens een rondje in de haven lag er ineens een dikke vette zeeleeuw in de weg. Haha vet lachen, zo’n dik vet beest midden in de haven op de kant! Helaas lieten de zeemeeuwen op originele wijze weten dat ze het shirt van Maarten niet zo konden waarderen… ’s Avonds uit eten geweest en via de haven weer terug gelopen. Alleen waar er die ochtend nog 1 zeeleeuw lag, lag nu de hele haven bezaaid met die dikke paddes. Soms in groepjes, anderen alleen, maar altijd in de weg dus moesten we er altijd een weg omheen vinden haha. De volgende dag hebben we geluierd met een flesje wijn op het strand, en hoewel we wisten dat de zon hier erg fel is, zijn we toch aardig rood op de pens (en zelfs Sabrina’s voeten ook). Halverwege de dag stak de wind nog wat op dus heeft Tabe nog ff kunnen kiten in de golven.
Nu zijn we onze vakantie aan het plannen, maar daarover de volgende keer meer.
Samenvatting voor Maarten:
Laatste tijd weinig gedaan. Een paar dikke bbq’s gehad waar donders lekker vlees per kilo wordt klaargemaakt. Das wel wat beter dan een frikandel en hamburger haha. Verder een bettie werken, surfen, Spaans nijl’n. Ook nog met wat lui wezen stappen, in een klein kroegje blijven hangen en nadat we doorhadden dat er wat louche zaken werden afgehandeld kwamen we tot de conclusie dat we in een illegaal bordeel zaten haha. En wij maar denken dat die dames zo leuk op de bar dansden haha. Ow ja, een lerares vond dat ik zo’n mooi shirt aan had, met mooie kleuren enzo haha, had ik dat ding van jou aan!
Voor nieuwe foto’s weer het oude adres: http://picasaweb.google.nl/tabeensabrina/StLuciaYPuntaDelEste
08 December 2009 - 02:05
DR:
Hey MT en sabrina,
Klinkt allemaal wel weer supergoed hoor... iig mooi dat jullie het naar je zin hebben!
en MT gefeliciteerd met je verjaardag ouwe!!!
Maak er een mooi daggie van en wij zullen er hier ook een godverdommes veel potten bier op drinken vgkj!!!
gr tim vanuit bali met allemaal agkh-tjes:P -
08 December 2009 - 08:21
Bas:
Hey Tabe en Sabrina,
Leuk om weer eens wat van jullie te lezen. Goed bezig Sab om je onderzoek in het spaans te presenteren Lijkt me best lastig. Nog even doorbijten en dan op weg naar de vakantie. Al is het onderscheid tussen vakantie en werken in jullie stukje soms wat vaag te vinden :-)
Geniet van de laatste 2 weken en blijf in die chillmood. Groeten vanuit Wageningen -
08 December 2009 - 08:46
Esther:
Super goed bezig Sabrina, het gaat volgens mij echt wel heel goed daar! En vet leuk om te lezen dat jullie zoveel lol ernaast hebben :-D! Heel veel plezier nog samen! -
08 December 2009 - 09:12
Judith:
Hey Sab en Tabe!
Weer een super mooi verhaal en leuke foto's! Ik ben alweer benieuwd naar het volgende verhaal! ;)
Judith -
08 December 2009 - 09:36
Buffel:
A jooooooaaawweh!!!
HET EI, gefeliciteerd he met je verjaardag. Doe maar kalm an en drink er een paar. Tjoooo -
08 December 2009 - 09:39
Roe:
Goed bezig Sabrina! Tabe, gefeliciteerd met je verjaardag! Ben een beetje vergeten je een kaartje te sturen :P -
08 December 2009 - 10:47
Feike:
Haha lekker hoor.. En blijkbaar had die vogel gewoon schijt aan dat shirt; tabe daarna wel in elk geval! ;-)
En tabe, gefeliciteerd met je verjaardag he!! we drinken dr nog wel ene als je weer terugbent..!
Geniet er nog even van!! -
08 December 2009 - 12:16
Liza:
hahaha jullie zijn niet wijs hoor, vette verhaaltjes en foto's! -
08 December 2009 - 12:52
Ina:
Tabe, gefeliciteerd! Weer een jaar ouder, het begint aan te tikken :-)
Klinkt goed allemaal wat jullie doen. En Sabrina, als je niet eens opschept met wat je zegt over je presentatie, dan moet het wel erg goed zijn gegaan! Ik ben hier ook trots op je :-)
Liefs -
08 December 2009 - 13:36
Harriet:
Klinkt inderdaad of jullie vakantie al aan de gang is! Succes de laatste weekjes voor de
'echte' vakantie! -
08 December 2009 - 14:08
Peekie:
Joo!!
Mooi verhaal weer hoor jongens!! En samson bedankt voor je mail, geeft niks dat je druk bent, snap t heel goed!! Ben super trots op je dat je presentatie goed ging, echt heel erg knap!! En jemig, die zeeleeuwen zijn echt dikke paddes, wow!! haha wel mooi! Ondertussen al de nodige kilo's aangekomen met al dat vlees? Werkse nog even de komende 2 weken!!
Kuss -
08 December 2009 - 16:42
Pascale:
Super Sabrina,
Klinkt allemaal super koel...Relaxed dat je Spaans zo lekker gaat..Ik struggle hier nog wel eens met mijn Spaans :(...Succes met al je bezigheden... -
08 December 2009 - 21:15
Leon:
Heej zuiderburen!!
Jullie hebben er weer een mooi verhaal van gemaakt en zo te lezen en zien is het prima leven daar met die mensen;)
Kan je melden dat het hier op het moment die temperaturen in de - is, ipv de +..;)
Have fun!! -
08 December 2009 - 21:47
Wouter En Maria:
Beste Tabe,
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
Wat een leuk verslag van jullie!
Ook de groetjes van ons voor Sabrina en nog een hele goede tijd samen in Uruguay.
Groetjes uit Sneek! -
11 December 2009 - 12:08
Ellen:
Hey Tabe en Sabrina,
Tabe nog gefeliciteerd met je verjaardag!
Super leuk om te lezen wat jullie allemaal mee maken!
En Sabrina, je mag ook heus wel trots zijn hoor!!
Nog veel plezier..
oh en Maarten vindt de stukjes voor hem echt super tof (of mag ik dat niet zeggen? omdat dat niet stoer is..)
Liefs Ellen -
14 December 2009 - 20:07
Maarten:
vonden ze dat shirt van mij mooi voor of na de meeuwenschijt? haha! je hoeft voor mij niet een excuus te verzinnen over die hoeren hoor, mail het echte verhaal maar :P maar alles gaat goed dus? supertoll! oh en luister maar niet naar die soft-ass shit van ellen, dat klinkt namelijk beheurlijk GAY! :)
en nog gefeliciteerd met je verjaardag ei <:)
geniet van jullie vakantie
spater -
14 December 2009 - 20:09
Maarten:
oh en die fukking smileys zijn echt zwaar irritant :0 :) ;) :P :) :( :S -
16 December 2009 - 07:40
Marjolein:
Hey Tabe en Sabrina,
Leuk om jullie verhalen te lezen. Mooi om te horen dat jullie het zo goed naar je zin hebben daar! Sabrina, gefeliciteerd met je verjaardag. Hier gaat het ook allemaal prima, lekker aan het werk...
Groetjes, Marjolein