Wonen en werken in Montevideo
Door: Tabe en Sabrina
Blijf op de hoogte en volg Tabe en Sabrina
09 Oktober 2009 | Uruguay, Montevideo
We zijn alweer een tijdje verder dus vonden we het weer tijd worden om jullie op de hoogte te brengen van onze belevenissen…
Inmiddels zijn we helemaal gesetteld in ons mooie appartement. Heerlijk om zo dicht bij de zee te wonen… Eindelijk was er dan tijd om onze goede voornemens waar te maken en te gaan rennen op het strand, en fietsen langs de rambla (boulevard).
In het vorige bericht vertelden we dat er Onafhankelijkheidsdag zou worden gevierd. Op deze dag waren de publieke gebouwen geopend voor bezichtiging, en daar hebben we natuurlijk gebruik van gemaakt door het Palacio de Legislación te bezoeken. Dit is het rechtsgebouw van Montevideo. ´s Avonds hebben we met zn allen een lading pizza´s en bier besteld om daarna het uitgaansleven eens te verkennen.. Als je vindt dat het in Nederland al laat op gang komt, hier helemaal.. Om een uur of 2 begint het eindelijk een beetje drukker te worden! We hebben vooral veel Spaanse muziek gehoord, maar af en toe konden we ook “genieten” van wat ze hier geweldige Engelse muziek vinden, en kwamen “wilde” nummers van de Vengaboys, Britney Spears en Will Smith voorbij, jaja vette party!
Het weekend erna hebben we een klein tripje gemaakt naar Salto in het noorden van Uruguay. Na zo´n 5 uur rijden kwamen we aan in het gebied van de Thermas. Dit zijn zwembaden met water uit de natuur. Dit water is erg warm (niet minder als 35graden) omdat het uit hotsprings afkomstig is. We hebben die dag dus heerlijk kunnen relaxen in het water en de zon, maar het was toch wel een beetje erg warm, zelfs de douches waren te heet om onder te staan… ´s Avonds zijn we lekker uit eten gegaan en hebben de Uruguayaanse Chivito gegeten, de trots van Uruguay. Eigenlijk is het een broodje hamburger, maar dan van “echt” vlees en het is zo groot en met zoveel shit erop dat je het onmogelijk met je handen kan eten zonder te smeren... heerlijk!
En we hebben een poging gedaan om de tango te leren dansen, dat is namelijk de favoriete dans hier, dus daar konden we niet in achterblijven. Nou, we waren met glans de meest houterige personen op de hele dansvloer! Maar we gaan zeker nog een keer een poging wagen zodat we het straks wel kunnen.
Sabrina is afgelopen week ook eindelijk begonnen met het project. De eerste dag was wel een beetje spannend. Allemaal nieuwe mensen ontmoet die allemaal aardige dingen zeiden en vroegen maar waarvan ik de helft niet snapte omdat ze zo snel praatten! Aan het einde van de dag ben ik helemaal moe van al dat Spaanse praten, lezen en schrijven, maar ik merk wel dat het steeds gemakkelijker gaat. Ik ben nu inmiddels anderhalve week aan het werk en ik kan al aardig in de gesprekken meepraten. Het kantoor waar ik werk is niet heel groot, er zijn telkens tussen de 4 en 10 mensen aanwezig. Maar het is daarom wel lekker persoonlijk en gezellig. Er zijn trouwens wel vaak vergaderingen, en afhankelijk van de belangrijkheid van de aanwezige personen hebben we dan allerlei lekkere hapjes in huis die ik natuurlijk allemaal moet proberen! Ik zit in een kantoortje met twee jonge meiden waarvan de ene klassieke muziek draait en de andere Michael Jackson. Ik ben de enige die tussen de middag een oerhollandse boterham met kaas eet en die “al” trek heeft om 12 uur, dat vinden ze allemaal maar raar.
De eerste dag hebben we een werk schema gemaakt voor de komende tijd. Tot aan 14 december ga ik aan het eerste deel van mijn project werken. De eerste twee weken ga ik me inlezen over coöperaties en hun problemen en me voorbereiden op de bezoeken die ik aan hun ga brengen. In de derde en vierde week ga ik met mijn begeleider dan een paar coöperaties en hopelijk ook boeren bezoeken. Deze bezoeken zijn ter voorbereiding van de survey waar ik in november mee wil gaan beginnen. Deze survey is het belangrijkste deel van mijn onderzoek, en om het goed te kunnen doen, dus om de goede vragen te kunnen stellen, moet ik eerst goed weten wat er allemaal speelt aan problemen bij de coöperaties en de boeren. Later, in november ga ik er dus een tweede keer op uit om de survey te doen. Vanaf 14 december gaan Tabe en ik lekker rondreizen. Dan begint namelijk ook de zomervakantie, en ook hier willen de mensen natuurlijk niet werken met kerst en oud en nieuw. In januari en februari ga ik dan weer 5 weekjes werken om het project af te ronden, en eind februari is er weer tijd om nog een stuk rond te reizen. We hebben nog geen idee waar we precies heen willen reizen, maar doordat we twee keer gaan hebben we de kans om twee keer een andere richting op te gaan… In ieder geval staan de Iguazu Falls op het lijstje!
Tabe heeft, naast chillen en surfen, inmiddels ook wat nuttigere bezigheden gevonden. Zo doet hij wat werk voor de taalschool, hij geeft excursies zoals een rondleiding door de stad en langs het strand op de fiets en gaat hij middagjes zeilen langs de vele stranden. Naast een klein beetje geld krijgt hij ook Spaanse lessen in ruil voor zijn werk, dus das een prima deal.
Ook geeft hij op vrijwillige basis Engelse les op een school in een arme wijk net buiten Montevideo. In deze wijk zijn geen verharde wegen en is ook stromend water niet in alle huizen aanwezig, was dus echt wel even wennen was. De les is aan kinderen die na schooltijd als extra activiteit Engels of drumles (op lege jerrycans) krijgen of gewoon wat gaan voetballen. In totaal zijn er zo’n 15 kinderen tussen de 6 en 16 jaar die in 2 lokalen, schuurtjes met een tafel en 3 stoelen, de lessen kunnen volgen. Aangezien Tabe nauwelijks Spaans spreekt en zij bijna geen Engels is er nog wel eens wat verwarring maar dat komt altijd wel weer goed.
Goed, dat was weer een heel verhaal maar dan zijn jullie iig weer volledig op de hoogte.
Groetjes ons
Voor foto’s kijk op http://picasaweb.google.com/tabeensabrina
Speciale samenvatting voor M Maarten:
Alles is hier donders mooi, alleen is de muziek wel focking oud. In de kroeg kan je wel goed door zoep’n, bier wordt niet kleiner verkocht dan 1L, mooi onnie. Ook nog een avond wezen zoep’n met de plaatselijke ‘couch surfers’, donders mooi. Vant weekend een tering eind gereden naar verwarmde zwembaden ergens in het NW van Uruguay. Donders heet aan de klot’n maar wel lachen. Hoest met die focking Oscar dan? Ajoo
09 Oktober 2009 - 17:10
Pascale:
Hallo leuk om weer van jullie te horen! De planning ziet er goed uit! Een mooie balans tussen werken en reizen ;). Heel veel succes met jullie bezig heden. Ben benieuwd hoe je surveys straks zullen gaan. Groetjes Pascale -
09 Oktober 2009 - 17:39
Willem:
Hoi Sab en Tab,
Mooi verhaal weer jongens. Alles onder controle! Fantastisch Tabe wat je allemaal aan vrijwilligerswerk verricht. Je bent van vele markten thuis, zo doe je rijke ervaring op. Heel mooi, ben heel benieuwd naar je ervaringen. Veel succes beide, zet ém op!
groeten van Va -
09 Oktober 2009 - 19:13
Harriet:
Jullie hebben je leventje daar al aardig op poten! Leuk al die tripjes die jullie maken,
geniet ervan! -
10 Oktober 2009 - 08:44
Anniek:
leukleuk leuk om weer te lezen :)
keep up the good work :) -
10 Oktober 2009 - 09:40
Bas:
Hey hey,
Mooi verhaal eej. Wat krijg je nou als je klassieke muziek met Michael Jackson mengt? Lijkt me een mooie combi om te horen. Aan de nieuwe ervaringen kan het niet liggen volgens mij. Die zijn er in ieder geval genoeg.
Houd die boterham met kaas er maar in, dat heeft wel wat.
Veel plezier en groeten vanuit herfstachtig Wageningen -
10 Oktober 2009 - 13:56
Judith:
Hey Tabe en Sab!
Super om jullie verhaal weer te lezen! De foto's zijn ook erg mooi, zeker die verroeste auto. :)
Groetjes! -
10 Oktober 2009 - 15:11
Roe:
Bij deze een berichtje van de enige echte ROE! Kan je in ieder geval niet meer zeggen dat ik nooit een berichtje schrijf ;-) -
10 Oktober 2009 - 17:10
M Maarten:
nou met die fokking Oscar gaat het nou wat minder, z'n ballen zijn d'r afgehakt dus nu is ie pas echt too gay to handle! Hij miauwt nu ook hoger, een beetje als gerard joling, maar dan zonder sterk geaderde penis in zijn rectum. Het is toch te relaxed dat de muziek zo oud is, kun je stoer doen tegen iedereen omdat je de tekst al kent. plus het feit dat ouwe shizzle de beste nizzle fizzle gizzle is natuurlijk! maar mooi dat jullie alles een beetje in de hand hebben daar en die planning lijkt ook wel enigszins ergens op te slaan. maar vrijwilligerswerk voor armen is toch verspilde moeite?? ze raken straks toch aan de drugs en gaan dan, net als hun ouders voor hun, dood. heel veel kusjes en een balloze poot (hehe een echte POOT) van Oscar. jo -
11 Oktober 2009 - 06:34
Wilmas:
He he, klinkt goed!
Ben wel een beetje jaloers op je sabrina dat je nu al mee kan praten. Mijn Dinka is nog niet echt goed... Maja, ik heb wel een tolk natuurlijk.
Geniet van de zee en van alle leuke dingen daar!
groens -
11 Oktober 2009 - 13:16
Marc:
hoi
ik had zeilen ingetypt en kwam bij jullie verslag terecht.
hebben jullie info over zeilen in uruquay?
ben vorig jaar niets tegengekomen en zou dit jaar wel willen zeilen
groetjes marc
12 Oktober 2009 - 07:23
Marjanne:
Wowie, jullie zijn flink aan het vakantie vieren zonder nutteloos bezig te zijn. Super knap! En leuk dat je werk bevalt, sabrina! Heel veel succes!
Marjanne -
12 Oktober 2009 - 12:00
Ina:
heey! wat leuk wat om te horen wat jullie doen!
sabrina, wat leuk dat je eindelijk echt bezig bent en dat het spaans al steeds makkelijker gaat. kan me wel voorstellen dat het veel energie kost.. ik ben trots op je hoor!
tabe, leuk wat jij ook allemaal doet zeg! gaaf dat je engelse les aan het geven bent en enjoy t strand!
liefs -
12 Oktober 2009 - 18:08
Leon:
Dat klinkt goed zeg!! En wel fijn dat het ook warmer aant worden is;) Hier ligt er inmiddels al sneeuw:O Haha, goed dat Tabe ook een beetje nuttig bezig is daaro:P
Veel plezier!!
Greetz vanuit Edmonton -
13 Oktober 2009 - 11:27
Marjolein:
Hey Tabe en Sabrina,
Klinkt weer super. Mooi dat je nu begonnen bent Sab, en ik wist niet dat er een leraar in Tabe schuil ging ;-)
Groetjes, Marjolein -
14 Oktober 2009 - 16:32
Anniek P:
Hey Samson en Tabe,
Mooi verhaal weer van jullie kant! Tof tabe dat je les geeft en een beetje mensen kunt rondleiden daar, prima bezigheid! En samson, mooi dat je bent begonnen met je project en je spaans soepeltjes gaat, had niet anders van je verwacht!!
Heb je net een lange mail gestuurd met updates vanuit hier!
Veel succes allebei!
kus -
20 Oktober 2009 - 09:36
Esther:
Haha, zo aan de reacties te zien ben ik een beetje laat, ik kom net weer terug uit een internetloze periode ;-). Maar het klinkt echt super! Vooral ook het reizen tussendoor! Heel veel plezier en succes nog!
Liefs! -
25 Oktober 2009 - 20:15
Bennie En Ineke:
Hoi Tabe en Sabrina,
We blijven proberen tot het een keer lukt.
Fijn dat het zo goed gaat daar, wat een ervaringen en wat een wereld van verschil. Wat kunnen jullie hier ook weer veel ervaring opdoen en ik hoop dat het goed gaat met Sabrina's project. Tabe ana het vrijwilligerswerk, dat had ik niet zo verwacht, maar zo zie je maar weer.
Groetjes en veel plezier nog. -
01 November 2009 - 14:14
Albert:
Dag meissie en Tabe,
Even een berichtje van mij. Jullie verhaaltjes en de foto's zijn erg leuk. Wat een belevenissen allemaal. Binnenkort moet ik naar Groningen voor onderzoeken. Je moeder/vader houden jullie wel op de hoogte. Veel succes en geniet er van.
Groetjes van Albert